TIENS snaga prirode

Predstavljamo vam odabrane preparate kompanije Tiens

 
 Jetra (Gan):
Jetra je organ povezan sa elementom Drvo, a smatra se energetski i fizički kao veliki, prostrani i, kada je van ravnoteže, invazivni organ.  U drevnim tekstovima, ona je general zbog svoje uloge regulatora i koordinatora protoka Qi i krvi kroz cijeli sustav.  Osim toga, jetra je u paru sa žuči i ima uzvratni utjecaj tog dijela tijela i njegovog funkcioniranja.
Jetra je zadužena za reguliranje i usklađivanje cijelog sustava, preko svojih glavnih funkcija:
1. Pravilan slobodan protok Qi: Mnogo toga ovisi o glatkom kretanju Qi kroz tijelo. Bez nje, opstrukcija, blokada, i nepravilno funkcioniranje ostalih supstanci i organa može uslijediti.

Ova funkcija jetre posebno utječe na sljedeće aspekte:

- Naše emocionalno stanje: Naše su emocije koliko izraz naše energije kao fizičke funkcije našeg tijela, tako i skladan protok Qi rezultira jednako skladnim emocijama; ogleda se u opuštenom raspoloženju i sposobnosti da se nosi sa situcijama i pustiti da stvari idu kako je to potrebno.
- Učinkovitost naše probave: Jetra ima važnu ulogu u probavnom procesu i fizički i energetski. Potrebno je dobar protok Qijetre kako bi se osigurao nesmetan prolaz hrane kroz probavni sustav od gutanjem do evakuacije.
- Adekvatno izlučivanje žuči: Kao dio probavnog procesa, žuč treba biti formirana u odgovarajućim količinama. Ovo je funkcija žučnog mjehura koja ovisi o odgovarajućem protoku jetrene Qi.
- Lake menstruacije: Jetra organ i njen kanal imaju prisan odnos s reproduktivnim sustavom. Kada Qi loeše teče, tako se u krvi dešava opstrukcija u protoku Qi, može rezultirati u ustajaloj krvi i simptomima i prije i za vrijeme menstruacije. S druge strane, jetreni kanal prolazi kroz reproduktivni sustav, što čini protok Qi u jetri i važno je i za reproduktivno zdravlje.
 
2. Sprema Krv / pohranjuje (Xue): Kad smo aktivni, jetra osigurava da dovoljno krvi cirkulira kroz tijelo, tako da se tetive i mišići hrane i podmazuju. Kada je u mirovanju, Krv se prikupljaju i pohranjuje u jetri, tako da je naša energija je obnovljena tijekom našeg sna.

3. Pravilo: tetiva i ligamenata: jetra, uglavnom kroz Krv, je organ koji omogućuje da mišiće, tetive i ligamenti na rade i opustiti i da se koordiniraju na odgovarajući način.

4. Ogleda se u očima i u noktima: U TCM, svaki Yin organ zadužen za hranu određenog osjetilnog organa. Zdravlje svakog Yin organa će se odraziti na kvalitetu određenog tkiva u tijelu. Oči su osjetilni organi koji su pod utjecajem jetre u smislu njihove vlage i svježine, kao i kvalitete vida. Zdravlje jetre također će se odraziti na kvalitetu i snagu noktiju.

5 Dom eterične duše (HUN): U taoističkim korijenima TCM, naša duša ili duh se sastoje od strane manjih dijelova koji predstavljaju određene ljudsko ponašanje i sklonosti.Svaki od tih malih duhova je pak usko povezana s određenim Yin organom. Hun ili eterična duša, je duh jetre i to znači- da je dio nas koji "živi", nakon što je napustio naša tijela. Hun je dio nas koji i ćuva i omogućuje naš život sa svrhom i da se ispuni. Da bi se to postiglo, Hun nam daje samopouzdanje i vodi, kao i sposobnost da uspostavi granice i da osjeti samilost koja nas nadahnjuje za obavljanje djela dobrote.

Simptomi jetrene neravnoteže
Zapadni stil života loše utječe na energiju jetre. Stres, nedostatak vrijemena, prekomjerno uzimanje stimulansa, biti u bijegu cijelo vrijeme, i dijeti koja se sastoji od teških namirnica koje čine da tijelo dobija uobičajene uzroke jetrene neravnoteže. U smislu emocija, pitanja poput neriješenog bijesa i ljutnja, frustracija s posla ili odnosa, i osjećaj da ima previše zahtjeva na naše raspoloživo vrijeme i energiju i uzima danak – uticaj na energiju jetre. Zapravo, najčešći uzrok neravnoteže jetre vide u praksi Akupunkturolozi- je stres zbog posla, visokih zahtjeva, obitelj / odnos poteškoćama, i osjećaj da nemamo drugog izbora pa se osjećamo zatočeni u nekoj situaciji.

Kako da se brinete o energije jetre
Jetra je organ koji ima veliku moć i, i prije svega svega snažan, treba ju hraniti i pomagati, tako da ova vlast ne izmakne kontroli. Kao što je stres faktor s najviše negativnih utjecaja na jetru, suočavanju sa stresom je vrlo bitno za zdravlje jetre. Osim toga, sljedeći savjeti mogu pomoći:
 

Budite mirni i opušteni: Mnogi od nas osjećaju se zaglaviljelim u krivom poslu; u odnosima , pa čak i sa krivom obitelji. U većini slučajeva je teško izaći iz tih obveza zbog složenosti naših okolnosti tako da i nema drugih opcija. No teško ćemo pokušati ne razmišljati o tome, naše frustracije i ogorčenost uvijek završe i ponovno izviru u krivo vrijeme, a često se „oslobodimo svega“ i na pogrešnoj osobi. To je zato što ne dopuštamo naših emocija "protok", mi smo u stvari blokirali normalan protok jetre Qi, što rezultira efektom "lonac" , gdje će Qi završiti pronalaženjem puta za bijeg, a često sei sa jakim "eksplozijama". Meditacija, Yoga (ali nježne vrste ; ne Ashtanga ili Bikram!), Qi Gong i Tai Chi su sve dobri načini za stjecanja alata koji će nam pomoći nositi naš stres i frustracije. Učenje otpuštanja od onih stvari koje nas vrijeđaju ili smetati nas, a ne držeći se za njih je jako važno. Osjećaj ljutnje sam po sebi nije štetan-svi naši osjećaji su izraz naše humanosti-ono što je štetno za nošenje je gnjev i to i dugo nakon što su prošli događaji. Trebamo naučiti da ne uzmemo sve osobno i shvatiti da drugi ljudi rade ono što im je činiti, jer i oni su zbunjeni i pod stresom.
 

Vježba Vježba je vrlo važno poticati jetreno premjestanje Qi. Blaga do umjerena tjelovježba-kao što su hodanje, plivanje ili biciklizam-najbolje će držati da sve teče, pod uvjetom da se ne koristi više energije nego što smo dobili. Međutim, pretjerano vježbanje može i ima za posljedicu stagnacije jetrene Qi . To se posebno odnosi na ljude koji su već pod stresom i koriste teške vježbe kao način ventiliranja ovog stres. To, naravno, raderedovno nakon tjelovježbe kada je poplava endorfina u krvotoku, ali, kao i mnogi vježbe ovisnik potajno zna, osjećaj nepovezanosti i nemogućnosti da se opustiti i vraća se osveti, čak i kada su ti učinci izblijedili.


Dijeta Moramo zadržati mekoću jetre, izbjegavajući bogate namirnice, prekomjerne količine hrane, i toksičnosti kemijskih aditiva, alkohol, ili droga. Kisela hrana će pomoći kod čišćenja jetre: šalicu vruće vode sa sokom od pola limete, limuna ili jabučnog octa prva stvar ujutro pomaže stimulirati oslobađanje od toksina.
Njegovanje Krv također pomaže gladak protok jetre. Za to nam je potrebno konzumirati dovoljne količne proteina, kao i dosta tamno lisnato zeleno povrć, te slatke, tamne, nerafinirane namirnice kao šo su datuljei i nešricane marelicama.
 

Ključne misli za jetru - Oprostite i bit će vam oprošteno: Svaki put kad se nešto čini da se ljuti, velike su šanse da je to nešto što ste sami učinili u nekom trenutku u svom životu.  Osjećaj za druge: Stavite se u tuđ cipele, tako da možete biti suosjećajni i tolerantni.
 
 
Najčešći simptomi povezani s neravnotežom jetre su prikazani u tablici u nastavku: Funkcije jetre
Znakovi jetre neravnoteže
Pravilan
slobodan protok Qi
Fizička i emocionalna napetost
Bol oko prsnog koša
Stezanje u prsima
Osjećaj kvrge u grlu
Bolovi - rastezanje
Utjecaj na emocije:
Emocionalna frustracija, depresija, ljutnja, razdražljivost, neraspoloženje, osjećaj "na rubu".
Utjecaj na probavu:
Podrigivanje, bol u trbuhu, kiselina refluks, mučnina, povraćanje, povremena zatvor i mekane stolice.
Utjecaj na protok žuči:
 Gorak okus u ustima, podrigivanje, žutica, probavne smetnje, mučnina.
Utjecaj na menstruaciju:
 Pre-menstrualna napetost, depresija, napuhnutost u grudima, razdražljivost i menstrualni bolovi.
Pohranjuje krv
Ukočenost i teška mobilnosti
Ne-okrepljujući san
Vrlo teško, jako svjetlo, ili clotty razdoblja
Povremeni probadajući bolovi
Pravila tetiva i ligamenata
Grčevi, grčevi, drhtanje, ukočenost i prekomjerne kontrakcije ili flaccidity od mišića, tetiva i ligamenata.
Otvara u oči i manifestira u noktima
Umorne, suha, odlučan, crvene ili sa temperaturom oči
Zamagljen vid i / ili Prijevarama u vidnom polju
Suhi, blijedi, krhki nokti
Dom Hun
Tendencija da bude dobra prema sebi ili drugima
Velika ljutnja, zavist, ljubomora i mržnja
Nedostatak samopouzdanja
Neosjećajnost prema patnji drugih
Osjećaj "odsutnosti", depresije
 
 
Kineska medicina Liječenje
Jetrene neravnoteže su najčešći sindromi koji dolaze na Akupunkturne klinike. Liječenje akupunkturne toče na jetrenom kanalu pomaže vratiti protok jetrene Qi i rješavanje simptoma povezanih sa stagnacijom jetrene Qi. Osim toga, postoje određene kombinacije točka koje se mogu dovesti u opušteno stanje i potaknuti tijelo i um na odmor i buđenje, i tako pomoć ublažiti simptome povezane sa stresom. Nekoliko Kineskih biljnih lijekova klasiče formule su dizajnirani za liječenje određenih vrsta jetrene disharmonije . Najčešća formula među njima je Xiao Yao Wan, ili "besplatno i jednostavno lutalica", i obnavlja protok jetrene Qi i pomaže riješiti mnoge od simptoma navedenih u toj kategoriji u gornjoj tablici. TKM tretman će također uključivati pravilnu prehrana i životni stil - savjete koji će vam pomoć poboljšati simptome i promicanje ravnotežu jetre tako da ć daljnji simptomi spriječti.
 
 
Prihvati to što život donosi: Većinu vremena nema smisla boriti se protiv okolnosti. Završit će te frustrirani i iscrpljeni i najvjerojatnije će te ostati zaglavljeni na jednom mjestu, sve dok ne odlučite otpustiti.
 
Preporuka Tiens:
Antistres čaj ( Kriogenik tehnologija!!!!); Antilipidni čaj; Spirulina; Ikan; Cink; Kordiceps; Vejkan; Noćrak................
Cordyceps Sin.
 
Hrana koja podržava jetru:
Svježe, zeleno, kiselo: Alfalfa; alge; Asparagus; Bazilika; Brokoli; Celer; Citrusi – posebno kora; Raštika; Krastavac; Koromač; fermentirana hrana; Đumbir; Kelj; Radić- posebno list; male doze octa; SPIRULINA; zelena salata; morska trava; kiseli krastavci; klice (graha, sjemena, žitarica); potočarka, pšenične trave....
 
12. Kanal jetre (1-3h)
Simptomi problema:
- suhoća u grlu;
-  bol u jetri;
- nemogućnost naginjanja ili savijanja nazad u struku;
- siva boja lica;
- bol u gornjem dijelu desne plećke (desnog ramena).

      Višak ČI:
  plačljivost;
  razdražljivost;
  težnja za neprestanim radom dok se rad ne završi;
  impulzivnost (iz čista mira);
  crvene bjeloočnice;
glavobolje;
  žutičavost;
poremećaj menstruacije;
  bol u slabinama;
 laka uznemirenost.
 
 
      Manjak ČI:
 nesiguran hod;
 nespretnost;
brzo umaranje očiju;
 pogoršanje vida;