TIENS snaga prirode

Predstavljamo vam odabrane preparate kompanije Tiens

Kineska tradicionalna  mudrost

Kineska tradicionalna medicina(TKM)  poznata je već 5000 godina. Zapadna medicina ima svoje ogranke prema svakom organu pojedinačno.  Dok kod TKM se promatra organizam kao cjelina. Prate se tokovi energije koji se nazivaju meridijani.  Višak ili manjak energije u određenom meridijanu uzrokuje određene zdravstvene probleme.  Koji sa vremenom postaju sve jači i izraženiji.

Na temelju stanja potencijala akupunkturnih točaka i određenih simptoma može se odrediti koji je meridijan u krizi.

Istočna medicina izdvaja u organizmu čovjeka dvanaest sistema koji vrše 12 osnovnih fizioloških funkcija. Oni nose naziv meridijan. Svaki meridijan zove se prema organu koji određuje njegovu funkciju. U skladu sa teorijom. Jin-Jang, meridijani formiraju 6 parova. Tako postoji 6 jinskih meridijana i 6 jang-skih.   

U TCM, organi nisu nužno definirani svojom anatomskom poziciom i njihovom mjerljivom djelovanju. Umjesto toga, koncepti povezani s organima određuju niz funkcionalnih aktivnosti i odnosa s drugim organima, tkivima, tekućinama, osjetilnih organa, kao i utjecaja na okoliš. To je dio sofisticirane teorije ljudskog tijela kao integrirane cjeline koja uključuje ne samo fizičke funkcije, ali i emocionalne, mentalne, osjetilne, pa čak i duhovne aspekte. Razumijevanje odnosa i međuzavisnosti između organa je jednako važno kao i razumijevanje uloge da svaki organ je učesnik u razvoju simptoma te u održavanju našeg zdravlja na svim razinama.

Dvije glavne vrste organa su Yin (Zang) i Yang (Fu) organi. Yin organi smatraju se dublje kako u pogledu položaja i funkcije, a više od temeljne važnosti za život. Yin organi su: jetre, slezene, srca, bubrega i pluća.


Učenje o meridijanima CIN LO
Jin meridijani odgovaraju organima koji vrše funkcije sakupljanja, čuvanja i prerade materija i energije u organizmu. To su ispunjeni organi: pluća, slezena, srce, bubrezi, perikard i jetra.
Jang meridijanima odgovaraju šuplji organi koji vrše funkcije razmjene materija, izlučivanja (ekskrecije). To je debelo crijevo, želudac, tanko crijevo, mokraćni mjehur, trostruki grijač, žučna mjehur.
Ljudsko tijelo ima poseban sistem kanala koji spajaju površinsko sa unutrašnjim i gornje dijelove tijela sa donjim i koji povezuju sve šuplje i guste organe. Kanali i kolaterije nisu niti krvni sudovi niti živci. Termin „meridijan" označava put ili kanal. Ti kanali su cjevovodi energije Či.
Oni formiraju linije koje prolaze po cijelom tijelu čovjeka i spajajući njegove različite dijelove pretvaraju  ga  u  organsko jedinstvo.   Kanali  koji  su povezani sa šupljim organima Jang prolaze duž vanjskih površina tijela i nazivaju se Jang-kanali.
Kanali koji su povezani sa ispunjenim organima Jin prolaze duž unutrašnjih površina i nazivaju se Jin-kanali.


Budite li se u isto vrijeme nekoliko noći za redom? Odgovorom na sta da obratite pažnju, pomaže TKM. Pogledajte sat-vidjećete vezu vremena>organa>emocija koje kod Vas preovladavaju...., a nalazite i odgovor: što upotrijebiti da to otklonite

 
 
Vrijeme (h)*
Meridijan
maksimalne aktivnosti energije
minimalne aktivnosti energije
pluća
03 -05
15-17
debelog crijeva
05 -07
17-19
želuca
07-09
19-21
slezene i pankreasa
09-1 1
21 -23
srca
11 - 13
23-01
tankog crijeva
13 -15
01 - 03
mokraćnog mjehura
15- 17
03-05
bubrega
17- 19
05-07
perikarda
19-21
07-09
trostrukog grijača
21 -23
09-11
žučnog mjehura
23-01
11-13
jetre
01 -03
13-15

Vrijeme maksimalne aktivnosti pojedinog organa bitno za određivanje vremena kada koristiti pojedini preparat. Pravo vrijeme uzimanja preparata pojačava njihovu djelotvornost
Učenje o meridijanima (kanalima) je osnovni dio istočne medicine, tijesno povezane sa učenjem o životnoj energiji Či.
U dalekoj prošlosti primijećeno je da se na tijelu bolesnog čovjeka mogu pronaći dijelovi, čijim se pritiskanjem javlja bol. Djelovanje na te dijelove  (pritisak,   ubadanje  kože,  paljenje,  masaža) dovodilo je do poboljšanja stanja bolesnika i do ozdravljenja. Liječnici Drevnog Istoka smatrali su da ubadanje kože na tim dijelovima nazvanim „vitalnim točkama", otvara izlaz za patogeni princip iz organizma čovjeka, a paljenje ubija taj patogeni princip.
Kasnije je u rasporedu tih vitalnih točaka pronađen je određeni red: one su smještene po linijama koje su nazvane meridijanima ili kanalima.
Zatim je otkriveno da točke i meridijani odgovaraju glavnim unutrašnjim organima. U početku je bilo deset meridijana, oni su korespondirali sa pet organa džan, pet organa fu i pet glavnih elemenata. Kasnije je otkriveno da se ne mogu sve utvrđene funkcije svrstati pod ovih deset organa. Tako se javila predstava o meridijanima trostrukog grijača i perikarda, koji objedinjuju sve funkcije organizma.
Također akupresurom ili akupunkturom, po istom satu-ubrzat ćete samo iscjeljenje organizma.   

Pogledajte i vodič kroz alternativu  www.alternativa.putokaz.biz